Privéadres tienermeisje op straat door fout premier Rutte - VPNGids.nl (2024)

Het woonadres van de 14-jarige Rosalinde Leijdekker is op straat beland door een fout van Mark Rutte. De minister-president reageerde op haar brief. Deze reactie werd vervolgens gepubliceerd op de website van de Tweede Kamer, inclusief het adres van het meisje. De vader van Rosalinde zegt dat ze al verschillende malen hatelijke en negatieve reacties heeft gekregen.

Dat meldt NRC.

IPCC-klimaatrapport slaat in als een bom

Eerder deze maand maakte het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC) het eerste klimaatrapport openbaar. Dit rapport, dat ruim 1.500 pagina’s telt, is gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke onderzoeken naar klimaatverandering. In totaal gaat het om meer dan 14.000 klimaatonderzoeken van wetenschappers over de hele wereld.

De conclusies van het VN-klimaatpanel sloegen in als een bom. Volgens de onderzoekers is het klimaat ‘ondubbelzinnig’ veranderd door de invloed van de mens. Zo is de aarde sinds het einde van de negentiende eeuw gemiddeld 1,1 graden warmer geworden. Dat heeft een grote impact op onze aarde: sinds 1950 zijn er meer hittegolven, natuurbranden, droogte, overstromingen door hevige regenbuien, een stijgende zeespiegel door smeltende ijskappen, orkanen en andere ‘abrupte veranderingen’. De zeespiegel is in deze periode met twintig centimeter gestegen.

Dit soort extreme weersomstandigheden kunnen we in de toekomst vaker verwachten, zeker als de temperatuur de komende jaren verder toeneemt. Volgens de onderzoekers is er hoop, maar dan moeten regeringsleiders wereldwijd nu maatregelen treffen. De uitstoot van broeikasgassen moet fors omlaag en het regenwoud moet beter worden beschermd. Dergelijke maatregelen hebben volgens wetenschappers een “positief effect op zowel de gezondheid als het klimaat”.

‘U wilt de economie redden’

Rosalinde besloot daarom om een brief te schrijven aan premier Rutte. Daarin zegt ze dat wetenschappers al tientallen jaren waarschuwen dat het klimaat op aarde verslechtert. Ze maakt zich grote zorgen en roept de minister-president op om in actie te komen. Ze schreef onder meer:

“Dit is mijn toekomst en van zoveel andere jongeren. Jammer genoeg hebben wij geen inspraak in de Tweede Kamer, maar u wel. U en uw collega’s in de Tweede Kamer zijn degenen die iets aan dit drastische probleem kunnen doen. Daarom vraag ik u hier iets aan te doen. Het is niet alleen mijn toekomst, maar ook die van honderden miljoenen mensen over de hele wereld. Hun toekomst wordt aangetast omdat u in plaats van de wereld wilt redden, de economie wilt redden. Dit gevoel krijgen wij als jongeren.”

Klimaatmaatregelen mogen niet ten koste gaan van het draagvlak

Rosalinde wist het landelijke nieuws te halen met haar brief. De minister-president nam de moeite om te reageren op haar brief. Rutte schreef dat hij haar zorgen en ongerustheid over het klimaat goed begrijpt. “Het IPCC-rapport is inderdaad zeer zorgelijk en het is duidelijk dat het tegengaan van klimaatverandering van groot belang is.”

Hij benadrukt dat het kabinet ‘al geruime tijd’ maatregelen neemt om onze samenleving te transformeren in een ‘groene en duurzame economie’. Daarnaast benadrukt de premier dat er voldoende draagvlak nodig is om het beleid te kunnen uitvoeren. “Als de huishoudportemonnee te veel gaat lijden onder de transitie, verdwijnt het draagvlak snel en daarmee raakt het bereiken van de doelstelling verder weg”, aldus Rutte. Hij is het met Rosalinde eens dat deze problematiek niet doorgeschoven mag worden naar de volgende generatie.

Rosalinde krijgt allerlei nare opmerkingen

Op aandringen van de Partij voor de Dieren (PvdD) werd de reactie van premier Rutte op de website van de Tweede Kamer gepubliceerd. De minister-president was echter vergeten om het adres van de 14-jarige Rosalinde weg te halen. Toen de familie dit in de gaten kreeg, verstuurde ze een verzoek naar de Kamer om hun adres alsnog weg te lakken. Daarop kreeg de familie geen reactie.

Sindsdien ontvangt Rosaline regelmatig nare en soms zelfs agressieve reacties. Zo is ze uitgemaakt voor ‘klimaathysterica’ en ‘kutkind’. Vader Jaco Leijdekker is niet te spreken over de fout. “Er hoeft maar één kwaadwillende te zijn die een stapje verder wil gaan en dan circuleert ons privéadres op internet”, zegt hij tegenover NRC.

Tweede Kamer onderzoekt hoe herhaling voorkomen kan worden

Maandag werd de fout hersteld en het adres van de familie Leijdekker alsnog geanonimiseerd. Een woordvoerder van Rutte laat weten dat hij de situatie betreurt. Volgens een woordvoerder van de Tweede Kamer had deze fout niet gemaakt mogen worden. Er wordt nu intern gekeken waar het fout is gegaan en hoe herhaling voorkomen kan worden. De familie kreeg het advies om de politie in te schakelen en te vragen of agenten ‘een extra rondje’ wilden rijden. “Ze zagen daar wel in dat we thuis mogelijk risico’s liepen”, aldus Jaco.

Mis niets! Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte van het laatste nieuws, acties en reviews.

Wij respecteren je privacy. Je informatie is veilig en je kunt je altijd gemakkelijk afmelden.

Privéadres tienermeisje op straat door fout premier Rutte - VPNGids.nl (1)

Anton Mous

Privacy en securityredacteur

Politicoloog, historicus, webredacteur, copywriter: Anton is van vele markten thuis. Hij zet zijn schrijftalenten in voor VPNgids.nl om lezers op de hoogte te brengen van de laatste ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en privacy.

Meer artikelen uit de sectie Nieuws

Privéadres tienermeisje op straat door fout premier Rutte - VPNGids.nl (2)

Kijk Lowlands 2024 gratis, ook vanuit het buitenland

16 augustus 2024

Privéadres tienermeisje op straat door fout premier Rutte - VPNGids.nl (3)

Amerikaanse Justitie overweegt Google monopolie op te breken

14 augustus 2024

Privéadres tienermeisje op straat door fout premier Rutte - VPNGids.nl (4)

Tour de France Femmes 2024 kijken – overal vandaan

12 augustus 2024

Privéadres tienermeisje op straat door fout premier Rutte - VPNGids.nl (2024)
Top Articles
Olympics special: Legends of the Games
Chemistry Vocab Word Search
Sdn Md 2023-2024
Parke County Chatter
Farepay Login
Google Jobs Denver
Sprague Brook Park Camping Reservations
Flights to Miami (MIA)
Over70Dating Login
Premier Boating Center Conroe
No Credit Check Apartments In West Palm Beach Fl
What Was D-Day Weegy
The Weather Channel Facebook
C Spire Express Pay
60 X 60 Christmas Tablecloths
Diamond Piers Menards
Cbssports Rankings
Marine Forecast Sandy Hook To Manasquan Inlet
Chase Bank Pensacola Fl
Mj Nails Derby Ct
Doki The Banker
Craigslist Alo
Chime Ssi Payment 2023
Accuweather Minneapolis Radar
Chamberlain College of Nursing | Tuition & Acceptance Rates 2024
eugene bicycles - craigslist
Pioneer Library Overdrive
Pronóstico del tiempo de 10 días para San Josecito, Provincia de San José, Costa Rica - The Weather Channel | weather.com
Worthington Industries Red Jacket
Rund um die SIM-Karte | ALDI TALK
47 Orchid Varieties: Different Types of Orchids (With Pictures)
Martin Village Stm 16 & Imax
Fandango Pocatello
Roch Hodech Nissan 2023
Truckers Report Forums
Kelsey Mcewen Photos
School Tool / School Tool Parent Portal
Instafeet Login
Cranston Sewer Tax
Download Diablo 2 From Blizzard
Skyward Marshfield
Newsweek Wordle
Immobiliare di Felice| Appartamento | Appartamento in vendita Porto San
Tfn Powerschool
Juiced Banned Ad
Wood River, IL Homes for Sale & Real Estate
Steam Input Per Game Setting
Makemkv Key April 2023
Michaelangelo's Monkey Junction
Google Flights Missoula
View From My Seat Madison Square Garden
Craigslist Charlestown Indiana
Latest Posts
Article information

Author: Rev. Porsche Oberbrunner

Last Updated:

Views: 5879

Rating: 4.2 / 5 (73 voted)

Reviews: 88% of readers found this page helpful

Author information

Name: Rev. Porsche Oberbrunner

Birthday: 1994-06-25

Address: Suite 153 582 Lubowitz Walks, Port Alfredoborough, IN 72879-2838

Phone: +128413562823324

Job: IT Strategist

Hobby: Video gaming, Basketball, Web surfing, Book restoration, Jogging, Shooting, Fishing

Introduction: My name is Rev. Porsche Oberbrunner, I am a zany, graceful, talented, witty, determined, shiny, enchanting person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.